Energija defibrilatora koja se isporučuje unsrećenoj osobi može biti provedena kroz tijelo i dovesti do isporuke šoka osobi koja dodiruje unesrećenu osobu. Uvijek budite bez kontakta sa žrtvom, vi i svi ostali u blizini.

Nemojte dodirivati krevet, unesrećenu osobu, ili bilo koji dio opreme koji je povezan za vrijeme defibrilacije. Pazite da ne dođe do kontakta žrtve s metalom jer može doći do neželjenog zatvaranja strujnog kruga.

Na unesrećenima koji imaju manje od 8 godina starosti ili manje od 25 kg koristite samo elektrode za djecu (pedijatrijske elktrode)-

Za vrijeme EKG analize nastojite osigurati unesrećenu osobu od pomicanja.

Izbjegavajte interferencije sa visokoenergetskim izvorima, koje bi mogle dovesti do netočnog tumačenja srčanog ritma – isključivanjem mobilnih telefona i/ili dvokanalnih radija.

Prije defibrilacije isključite sve elektro-medicinske aparate kiji su priključeni na unesrećenu osobu, a nisu zaštićeni od defibrilacije.

Osušite kožu, ako je mokra, na mjestima gdje ćete staviti elektrode defibrilatora.

Koristite nove i neoštećene elektrode, sa valjanim rokom upotrebe, na čistu i suhu kožu da biste smanjili rizik od opeklina.

Nemojte postavljati elektrode direktno preko ugrađenog pacemakera, buduću da pacemakerov rad može smanjiti točnost EKG analize ritma ili može dovesti do oštećenja pacemakera prilikom pražnjenja defibrilatora.

Provjerite naljepnicu koja se nalazi ispod poklopca ZOLL AED PLUS-a, prije korištenja poklopca kao PASS uređaja (Passive Airway Support System) ili sistem pasivne podrške disanja. Provjerite da li je namijenjen za tu svrhu.

Nemojte koristiti (PASS) sistem ako sumnjate na ozljedu kralježnice ili glave. Postavite osobu na čvrstu površinu prije pružanja KPR-e.

Nemojte prazniti baterije, rastavljati ih ili bacati u vatru. Baterije mogu eksplodirati, ukolike se ne koriste i ne odlažu pravilno.

 

Share This