Na temelju deklaracije Europskog parlamenta iz lipnja 2010-te, u kojoj se pozivaju države članice da proglase Europski tjedan srčanog zastoja, 16. listopada je proglašen Danom ponovnog pokretanja srca.

Stoga se u svim europskim zemljama, ali i u devet hrvatskih gradova provodila akcija Ponovo pokreni srce, u organizaciji Europskog vijeća za reanimatologiju i Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora. Cilj akcije bio je naučiti laike kako oživjeti žrtvu srčanog zastoja te kako koristiti automatski vanjski defibrilator.

Dan ponovnog pokretanja srca

Ukupno 12 ZOLL AED+ automatskih defibrilatora korišteno je u ovoj akciji u Varaždinu, Zadru, Rijeci, Koprivnici, Zagrebu, Čakovcu, Slavonskom Brodu, Dubrovniku i Splitu. Na gradskim ulicama i trgovima su instruktori CRORC-a učili prolaznike postupcima osnovnog održavanja života, uz primjenu automatskog defibrilatora. Odaziv je bio odličan, a instruktore je ugodno iznenadio interes građana svih generacija da praktično nauče kako pomoći osobi koja je doživjela srčani udar.

Dan ponovnog pokretanja srca

Akcija je bila medijski popraćena, što je također vrlo važno. Svaka javno-zdravstvena aktivnost koja u javnosti širi informacije o važnosti pružanja prve pomoći kod srčanog udara i korištenja automatskog defibrilatora do dolaska ekipe HMP, povećava vjerojatnost spašavanja jednog ili više života. Naravno, uz to je bitno i postojanje mreže što većeg broja javno dostupnih automatskih defibrilatora. Ta mreža je u Hrvatskoj ove godine značajno povećana, a raste i dalje.

Share This