dvd novaljaKada je 2008. godine tvrtka Kardian organizirala u Novalji tečaj naprednog pružanja prve pomoći, tada su se po prvi puta u Hrvatskoj na jednom takvom tečaju kao polaznici okupili dobrovoljni vatrogasci, policajci, vozači iz HMP i laici koji rade u turizmu.

Tečaj je organiziran u suradnji s Hrvatskim crvenim križem i Hrvatskom gorskom službom spašavanja, a uz podršku Grada Novalje i Doma zdravlja Novalja. Program tečaja je obuhvaćao postupanje kod stanja bez svijesti i primjenu automatskog defibrilatora, ali i sve ostale teme koje mogu biti korisne toj skupini polaznika; imoblizaciju, zaustavljanje krvarenja, pružanje prve pomoći kod prometne nesreće (za vatrogasce), opekline, postpak kod ugriza zmije ili pauka, Heimlichov hvat, itd. S obzirom da do tada nitko u Hrvatskoj nije organizirao takav tečaj, može se reći da je ovo bio svojevrsni pilot-projekt.

Gotovo 6 godina kasnije, dakle ove godine, je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadran Perinić u Uredu gradonačelnika Novalje, svečano uručio zapovjedniku DVD-a Novalja Mateu Tamarutu automatski vanjski defibrilator. Taj AVD će ostati u vlasništvu DVD-a, čiji članovi su od početka pokazali entuzijazam pri edukaciji  i svakako su zaslužili da im bude doniran ovaj uređaj!

 

Share This