U Hrvatskoj se, kao i u svim zemljama Europske unije, već četvrtu godinu za redom obilježava 16. listopada kao „Europski dan oživljavanja srca“.

Nositelj ove akcije je European Resuscitation Council – ERC“, a ove godine je moto „Djeca spašavaju živote“. U sklopu akcije su djeca širom Hrvatske educirana za pružanje prve pomoći – kardiopulmonarnu reanimaciju i korištenje automatskog defibrilatora ZOLL AED+.

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Međutim, građani mogu uvelike pomoći promjeni ove poražavajuće statistike jer su oni čak u 60-80 % slučajeva svjedocima srčanoga zastoja. Ako odmah započnu s oživljavanjem žrtve srčanog zastoja mogućnost za njezino preživljavanje i potpun neurološki oporavak povećava se za 2 do 4 puta.

Kako bi se povećao broj educiranih građana izuzetno je efikasno podučavati školsku djecu kardiopulmonalnoj reanimaciji (KPR), počevši u dobi od 12 godina i ranije, a učitelji i profesori mogu ih jednako učinkovito podučavati kao i zdravstveni djelatnici. Osim toga, djeca tako već u najranijoj dobi nauče pomagati drugima, a jednom kad nauče KPR mogu podučavati svoju obitelj, prijatelje, susjede. Neke su europske zemlje uvele 2 obvezna sata KPR-a godišnje u školski kurikulum.

Ove godine je u Hrvatskoj akcija “Djeca spašavaju život” provedena u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Koprivnici i Slavonskom Brodu.

Share This