Ministarstvo prometa aed-aMinistar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić predao je ministru pomorstva, prometa i infrastrukture dr. sc. Siniši Hajdašu Dončiću 52 automatska vanjska defibrilatora (AVD-a) u sklopu programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“. Uređaje je nabavilo Ministarstvo zdravlja za trgovačka društva u resoru Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Hrvatske autoceste dobit će 4 uređaja, Hrvatske željeznice 12, zračne luke 7, Jadrolinija 27 uređaja, jedan uređaj dobit će Lučka uprava Zadar dok je jedan AVD već postavljen u zgradi Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Provedbom programa „Pokreni srce – spasi život“ namjera je povećati preživljavanje i omogućiti da iznenadni zastoj srca preživi 50 od 100 osoba. U Hrvatskoj ih godišnje preživi 900 a moglo bi, prema svjetskim iskustvima, preživjeti 4.500 osoba. Građane je stoga važno upoznati s postupcima pružanja prve pomoći, oživljavanja i upotrebe automatskih vanjskih defibrilatora, kako bi bili u stanju prepoznati hitna stanja i pravodobno pružiti pomoć. Kroz edukaciju Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu do sada je sveukupno prošlo 488 djelatnika ministarstava i DUZS-a, među kojima njih 149 iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, koji su svakodnevno u doticaju s velikim brojem ljudi.

Share This