Nekoliko stotina osnovnoškolaca Osječko-baranjske županije, učenika 7. i 8. razreda, položit će osnovni tečaj održavanja života uz pomoć automatskog vanjskog defibrilatora (AVD)

Tečaj po osnovnim školama već nekoliko mjeseci provode nacionalni instruktori iz Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. 

Tečaj traje četiri sata, sastoji se od teorije, praktičnog pokaza, samog treninga kojega na lutkama za oživljavanje provode učenici i potom polaganja usmenog i pismenog testa. Nakon svega dobiju službeni certifikat, a najbolji od njih će biti pozvani da budu edukatori i ostalom stanovništvu – pojasnio je Antun Bajan, jedan od nacionalnih instruktora koji je proteklog vikenda tečaj vodio učenicima Osnovne škole Vladimir Becić u Osijeku.

Moraju pratiti protokol, naučiti upuhivati zrak osobi kojoj je stalo srce, raditi masažu srca i koristiti AVD uređaj. U 70 posto slučajeva kada je nastavnicima ili profesorima na nastavi pozlilo i stalo im je srce, upravo su učenici bili ti koji su im spasili život ovom osnovnom pomoći. Djeca to puno spremnije odrađuju nego odrasli – kaže Bajan dodajući kako su u stvarnim situacijama, kada nekoj osobi doista zatreba oživljavanje, djevojčice, odnosno žene uvijek bolje reagiraju, pruže efikasnu pomoć, uglavnom jer su hrabrije i odlučnije.

Cilj je da ovaj tečaj prođe što više ljudi pa se on provodi i među djelatnicima škola, javnih i sportskih ustanova, ali i po tvrtkama koje pristanu biti dio takve edukacije – dodaje Bajan.

Preuzeto sa: 24sata.hr

Share This