Na ulazu u Gradsku upravu Grada Vukovara postavljen je prvi javno dostupni ZOLL AED+ automatski defibrilator u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Uređaj je Vukovaru donirala zaklada „Hrvatska kuća srca”.

Ovim povodom je održana tiskovna konferencija na kojoj je gradonačelnik Vukovara, g. Željko Sabo, govorio o važnosti javno dostupnih defibrilatora u zaštiti zdravlja i života građana. Također je prikazano oživljavanje uz primjenu automatskog defibrilatora.

aed u VukovaruNakon Zagreba, Grad Vukovar je drugi grad u Hrvatskoj u kojem je ostvareno povezivanje ormarića s javno dostupnim defibrilatorom i prijavno-dojavne jedinice županijskog zavoda za hitnu medicinu. Konkretno, otvaranjem ormarića u Gradskoj upravi, automatski se poziva hitna pomoć. U ZZHM Vukovarsko-srijemske županije postoji poseban telefonski uređaj i linija samo za ovu namjenu, što osigurava brzo alarmiranje HMP, jer se poziv ne preklapa s ostalim pozivima prema hitnim službama. U narednim mjesecima će na isti način biti umreženi i drugi javno dostupni automatski defibrilatori, kako u ovoj, tako i u svim županijama u Hrvatskoj.

 

 

 

Share This