planinariStanica planinarskih vodiča Karlovac Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) podržala je program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ kojeg provodi Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kako je istaknuo pročelnik karlovačke Stanice za planinarske vodiče Darko Grba „planinari su uvijek podržavali i uvijek će podržavati humanost, a posebice akcije koje jamče spašavanje ljudskih života kao što je program „Pokreni srce-spasi život““.

plaainariOsnovne aktivnosti programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije edukacijom građana i senzibilizacijom šire javnosti, zatim povećanje dostupnosti AVD-a i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a. Konačni cilj programa je povećati postotak preživljavanja u slučajevima iznenadne srčane smrti na postotak veći od 50% uz intervenciju unutar 5 minuta.

Share This