Datum 05.02.2011. ostat će zapisan u povijesti razvoja primjene automatskih vanjskih defibrilatora u Hrvatskoj, ali posebno će ga pamtiti šestdesetdvogodišnji Stjepan Županić, Zagrepčan kojem je tog dana ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Zagreb spasila život, primjenom ZOLL AED+ automatskog vanjskog defibrilatora.  Ovim događajem je taj tim GSS-a postao postao je prva nemedicinska ekipa koja je primjenila vanjski automatski defibrilator spasivši ljudski život.
Tog dana je Stjepan, koji inače nikad nije imao problema sa srcem, planinareći po Zagrebačkoj gori, osjetio bolove u prsima. Došavši do hotela Snježna Kraljica, požalio se osoblju koje je odmah pozvalo službu Hitne medicinske pomoći, ali i dežurnu ekipu GSS-a koja se nalazila na skijaškom dežurstvu. Za svega nekoliko minuta, kada je tim spašavatelja, opremljen sa ZOLL AED+ automatskim vanjskim defibrialtorom, kisikom i ostalom potrebnom opremom bio na vratima, Stjepan je kolabirao. Spašavatelji su odmah pristupili oživljavanju, uz primjenu AED-a. Kod prve analize ritma, AED je savjetovao defibrialciju i nakon prvog defibrilacijskog šoka je srčani ritam uspješno konvertiran u normalni.

Nakon predaje ekipi Hitne medicinske pomoći, Stjepan je na putu do bolnice još dva puta uspješno reanimiran. U KB Dubrava je invazivno obrađen u kardiološkom laboratoriju i nakon toga se uspješno oporavio.
Šest dana nakon infarkta i reanimacije s AED-om je otpušten kući u odličnom zdravstvenom stanju. Zbog važnosti ovog događaja u KB Dubrava je na dan njegovog otpuštanja iz bolnice održana konferencija za medije. Na gornjoj slici su redom: Robert Erhardt (HGSS, stanica Zagreb), Stjepan Županić, M. Hron (Zavod za htinu medicinu grada Zagreba ) i prof. M. Bergovec (KB Dubrava, Klinika za bolesti srca i krvnih žila).

Share This