program javno dostupne defibrilacijeNakon što je u I. Postaji prometne policije u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici postavljen javno dostupni automatski defibrilator, omogućeno je građanima da, uz izdavanje prometnih isprava, nauče pravilno izvesti vanjsku masažu srca i umjetno disanje te pružiti prvu pomoć uz uporabu AVD-a.

U spomenutoj postaji djelatnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu održali su promociju programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ kojeg provode zajedno s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Velik broj Zagrepčana privukla je mogućnost da sami pokušaju izvesti postupak oživljavanja uz upotrebu AVD te se većina iznenadila koliko je jednostavno spasiti život osobi s iznenadnim srčanim zastojem.

rana defibrilacijaOvom promocijom želi se osvijestiti građane o problemu učestalosti iznenadnog srčanog zastoja te im ukazati na važnost poznavanja osnovnih mjera održavanja života odraslih uz uporabu AVD-a. Poznavanje vještina vanjske masaže srce i umjetnog disanja te upotrebe AVD-a iznimno su važne jer je za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj ključno započeti oživljavanje i upotrijebiti AVD unutar 3 do 5 minuta od trenutka zastoja srca. Bez obzira na kvalitetu organizacije i brzinu reakcije, nijedna hitna medicinska služba ne može u svim slučajevima tako brzo doći do osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj. Upravo stoga mnoge europske zemlje uvele su program edukacije laika koji „kupuju“ vrijeme unesrećenima do dolaska hitne službe, a Hrvatska im se pridružila u tom naumu.

Share This